Вік золотий для королівства польського

Епіталама «Aetas aurea Regno Poloniarum in Hymeneo – Вік золотий для королівства польського», написана в Станіславському єзуїтському колегіумі, віншує Станіслава Косаківського (1721–1761 рр.), каштеляна кам’янецького, та Катерину з роду Потоцьких, майбутню власницю міста Станіслава. Прикметно, що нареченій, попри її належність до більш знатного роду Потоцьких, уділено значно менше уваги. Катерину називають перлиною з родового Потоку, яку наречений відшукав і вставив до свого золотого персня. З часом ця пані стане відомою завдяки гострому розуму, влучним і в’їдливим висловлюваннями, у тому числі, з приводу тогочасних політики і політиків. Катерина мала глибоку антипатію до Росії і її прихильників, яку не приховувала навіть під загрозою примусового розпродажу своїх багатств та після часткової їх конфіскації.

Медієвіст

Назва латиною: Aetas aurea Regno Poloniarum in Hymenaeo... Stanislai Kossakowski... nec non... Catharinae Potocka... a Collegio Stanislaopoliensi elogiori obiti periodo...Обсяг: 17 с.
Видавець: Львів, друкарня колегіуму,
Рік видання: 1744.
Оригінал зберігається: ЛБ ім. В. Стефаника, шифр CT IV 49611
Мова: латинська.

Епіталама «Aetas aurea Regno Poloniarum in Hymeneo – Вік золотий для королівства польського», написана в Станіславському єзуїтському колегіумі, віншує Станіслава Косаківського (1721–1761р.р.), каштеляна кам’янецького, та Катерину з роду Потоцьких, майбутню власницю міста Станіслава. Прикметно, що нареченій, попри її належність до більш знатного роду Потоцьких, уділено значно менше уваги. Катерину називають перлиною з родового Потоку, яку наречений відшукав і вставив до свого золотого персня. З часом ця пані стане відомою завдяки гострому розуму, влучним і в’їдливим висловлюваннями, у тому числі, з приводу тогочасних політики і політиків. Катерина мала глибоку антипатію до Росії і її прихильників, яку не приховувала навіть під загрозою примусового розпродажу своїх багатств та після часткової їх конфіскації.

Читайте також: Словицький Лукаш. Лови Кохання на Вепра та Левицю

Загалом епіталама містить певні ознаки занепаду етикетного жанру: окрім повної відсутності індивідуальних рис подружжя, текст не містить жодної цитати з античних чи сучасних авторів – всупереч тенденціям Просвітництва, зате, в дусі класицизму, в епіталамі представлений чи не весь античний пантеон: Юпітер прихильно приймає благання, Сатурн посилає благополучний вік, Марс і Белона закликають до бою, згадуються Вулкан, Нептун, Тімотей, Циклопи, Клеопатра, Гіменей та ін.

Текст настільки густо насичений міфологемами, символами, історизмами, крізь які досить важко дістатися до реальних подій, що це дає підстави говорити про залишкові риси бароко в літературі цього періоду: «Ні золотому емпорію Арабії, ні блискучим й очищеним вогнем межам Антиподів, ні Античності Сатурновим вікам королівство Сарматське не заздрить. Ані в Юпітера не випрошує срібних днів, щоб у коштовний вік жила Польща. Бо у вашому, найясніші молодята, шлюбі з’єднанням душ щасливішу нитку за Тимотеєву світ польський виткав» (с. 3).

Читайте також: Визначальні риси бароко в українських риториках і поетиках XVII—XVIII ст.

Обсяг тексту порівняно невеликий, численні вигуки й риторичні запитання: «О скільки разів!» «Ласкаві всевишні!» «Шукаєте причини, сармати?», заклики до свідків і сучасників події виражати емоції: «На святкові голоси переходьте, народи, аплодуйте, Сармати (...)» [с. 4–5], посилюють враження перебільшеної експресивності. Ще більше посилюють відчуття надмірної експресивності тексту імена та прізвища, видрукувані великими літерами по 4–5 разів на аркуші формату А-5 (часовий маркер реципієнта ХХ століття – в електронній комунікативній субкультурі так виражається крик).

Вік золотий для королівства польського
від шлюбу патриційського
між найяснішим і найвизначнішим паном
Станіславом Косаківським,
Сином (?) кастеляна підляського
Пообіцяний
І, звісно, між найяснішою і найвизначнішою панною
Катериною Потоцькою,
Найяснішого капітана Грабовського
Найвидатнішою донькою,
При найяснішій Пиляві
Скріплений присягою
Проситься бути описаним Станіславським товариством Ісуса Христа у словах
Року від чудового віку поєднання іпостасей 1744-го.