Георгій Папанек. Історія роду слов'ян

Зображення wnsstamps.ch
Трохи нижче через пасма є місцевість, що найздоровішими водами плине, але навіть найвищі хребти мають джерела повні, не менш холодні, їх розташування навчають нас знаючі. Від тих гір пожонських аж до Мармароського краю один ланцюг є. Однак віддалене найменування у місцях віддалених отримали близькі до Моравії гори Альпи, які в Польщі Татри, в Русі Бескидії чи Бескиди називаються. Їх на карті чверті Європи Птоломей розтягнув аж до голови Дунаю. Карпати Польщу, Русь і Молдавію від Трансільванії відокремлюють.



Землю слов’ян гори Карпати посередині перетинають, краєм, більш відокремленим на захід чи на північ, аніж на схід, Карпати у стороні пожоньскій (Poson – тепер Братислава – Л. Ш.-С.) початок беруть. Подвійна голова у них – одна – Девін (місто на півдні Болгарії – Л. Ш.-С.), інша – Позонь, але ця більше здійнята і непокірна, чоло обох до Дунаю, що на півдні лежить, звернене. Водночас витягнутою спиною далі відсунулася і глибше простяглася косо на північ чудова низка пагорбів, які між собою то сполучаються, то розділяються.

Читайте також: «Topographia civitatis Leopolitanae» Іоганна Алембека початку XVII ст. як джерело з історії Львова: коґнітивна рамка, наративні стратегії

Ти б сказав, що кордони регіону не видаються далі за довгу огорожу, що є від природи у прикрашеної та укріпленої Угорщини. І є тут справді гір такий порядок, що досить приємним розташуванням і виглядом, м’якшою з обох сторін пологістю заспокоєний і сприятливою рівниною знижується. Ці схили пологіші, вершини зі сходу і заходу височать чудовим понад міру краєвидом, все інше виноградниками вкрите і містечками, і селами розділене. Те, що поміж двох підніж гірських лежить, різне: тут у долини спускається, там здіймається пасмами, що одне за інше вище. Свої назви поодинокі, – вони чи у сусідів запозичилися, чи за розташуванням і положеннм дісталися. Повсюди густі дерева і тінисті гори, вкриті лісом, панують. Тут дуб, там – бук і сосна з ялиною великим приростом дають користь. Такий вигляд гір наскільки живить так багато звірів, як ніде-інде немає дичини. Переважно олені там і сарни зграями кружляють. Є і вепри у великій кількості, вони люті, бо, зрештою, лісові. Проте, хоч і справді лісисті по боках гори, кожна має лисину, сповнену харчами вдосталь. З огляду на це вони придатні для годування худоби з приплодом і збирання сіна. Додай незліченні джерела і невгомонні струмки, які звідси і звідти зібрані через улуговини долин біжать, поки, на рівнину вилившись, не омиють сільські подвір’я. Трохи нижче через пасма є місцевість, що найздоровішими водами плине, але навіть найвищі хребти мають джерела повні, не менш холодні, їх розташування навчають нас знаючі. Від тих гір пожонських аж до Мармароського краю один ланцюг є. Однак віддалене найменування у місцях віддалених отримали близькі до Моравії гори Альпи, які в Польщі Татри, в Русі Бескидії чи Бескиди називаються. Їх на карті чверті Європи Птоломей розтягнув аж до голови Дунаю. Карпати Польщу, Русь і Молдавію від Трансільванії відокремлюють. Здається, Птоломей у горах Карпатських Сарматів розташував, Тимон передає: «За Птоломеєм, гори Сарматії, Угорщини, Арвензії, Ліптовіензії, Золіензії і Барсіензії від Польщі аж до Дунаю та Вацію простягнуті, здається».


Оригінальний текст латинською мовою можна прочитати тут.
Про автора - тут.