Лаконізм

Лаконізм – максимально стисле вираження думки. Назва явища походить від назви давньогрецької області Лаконіки (Спарти), мешканці якої уславилися не лише відважністю й рішучістю, а й влучністю висловлювань. Багатьом відома відповідь спартанців на лист македонського очільника Філіпа II, який, завоювавши багато грецьких міст, написав погрозливого листа і в Спарту. У цьому посланні Філіп закликав спартанців негайно здатися, а інакше, «якщо я захоплю Спарту силою, то нещадно знищу все населення і зрівняю місто із землею!» На це спартанські ефори відповіли одним словом: «Якщо».

На іншу категоричну вимогу – віддати зброю – правитель Леонід відписав персам: «Прийдіть і візьміть». Якомусь спартанському командувачу розвідники повідомили, що кількість ворогів незліченна, на що той спокійно відповів: «Тим більшою буде наша слава». Коли спартанського царя Агіда запитали, які мистецтва найбільше в Спарті шануються, він відповів, що це мистецтва керування і послуху.

Афіняни, одвічні суперники спартанців, подейкували, що ті тому так стисло висловлюють думки, що самі їхні думки – куці. Проте славетна небагатослівність вироблялася суворим способом життя, що вели у Спарті всі її мешканці.