Український медієвістичний журнал. Випуск №1

Ми раді Вам представити наше нове творіння, а саме збірник медієвістичних статей – “Український медієвістичний журнал. Випуск №1.”. Ми сподіваємось, що збірник Вам припаде до уваги і Ви не пожалкуєте, що жодна хвилина потрачена на його прочитання не буде марною. Будемо раді, якщо Ви допоможете у його розповсюдженні, шляхом репостів у соціальних мережах. Водночас, ми оголошуємо про збір статей до другого номеру Українського медієвістичного журналу (№2). Статті приймаємо до 15 травня 2016 р. Всю детальнішу інформацію можна найти в кінці збірника та на сайті Львівського медієвістичного клубу.

Пропонуємо вашій увазі перший електронний журнал з медієвістики, створений шляхом співпраці Львівського медієвістичного клубу та Наукового товариства історичного факультету з проектом досліджень української неолатиністики “medievist.org.ua” та за сприяння Української Галицької партії.

Збірник поєднує статті та фрагменти дослідницьких робіт молодих дослідників з усієї України. Метою журналу є об’єднати людей, зацікавлених у вивченні медієвістики, та надати їм можливості для реалізації наукових ідей. Збірник покликаний не лише поглиблювати теоретичні знання про різноманітні аспекти середньовічної історії, але й сприяти популяризації медієвістичних досліджень серед студентства та широкого загалу. У своїх статтях молоді дослідники прагнули розкрити соціальний, ментальний та ідеологічний контекст тих чи інших явищ, що робить цей збірник цікавими не тільки для істориків-науковців, а і для пересічної публіки.

Попри це, щиро сподіваємося, що за Вашим сприянням публікація “Українського медієвістичного журналу” стане доброю традицією з можливістю подальшого активного розвитку.

До збірника включено статті, присвячені теоретичним, політичним, соціально–економічним та церковним аспектам історії середніх віків. Для студентів, аспірантів, викладачів, усіх, хто цікавиться історією.

Автори опублікованих матеріалів несуть повну відповідальність за підбір, точність наведених фактів, цитат, економіко–статистичних даних, галузевої термінології, імен власних та інших відомостей.

ЗМІСТ
ПЕРЕДМОВА
ЧАСТИНА І. НАУКОВІ СТУДІЇ З ІСТОРІЇ СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ 
Олександр АРТАМОНОВ. Особливості наукового світогляду в епоху Оттонівського відродження  
Світлана БОГДАНЕЦЬ. Семантика їжі у Києво–Печерському       патерику  
Ірина ГIЩИНСЬКА. «Один бог, один імператор, один закон». Влада закону в часи Юстиніана І: торжество тиранії чи розуму?
Владислав КІОРСАК. Методологія джерелознавчої роботи з легендарними сагами. Постановка проблеми
Тарас МЕЛЬНИЦЬКИЙ. Релігійна політика візантійського імператора–іконоборця Константина V      46
Галина МИКИТЮК. Поетика плачу у вітчизняній середньовічній літературі      
Вадим ЧЕПІЖЕНКО. Імперський проект Річарда ІІ
Людмила ШЕВЧЕНКО–САВЧИНСЬКА. «Leopolis Triplex Czyli Kronika Miasta Lwowa» – Зиморовичів міф Львова?

ЧАСТИНА ІІ. СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ І СЬОГОДЕННЯ: ІСТОРИКО-ПОПУЛЯРНІ НАРИСИ
Ігор ГРИГОР’ЄВ. Лицарські турніри та турнірне озброєння
Дмитро ДИМИДЮК. Проблема Близького Сходу в середині VII ст.: Урок для України? Чи потрібно «вбивати історію»?      
Орест МИКІЄВИЧ. «Хорошу історію не гріх і прикрасити» або аналіз військового мистецтва «Середзем’я» з Античністю і Середньовіччям  

РЕЦЕНЗІЇ ТА ОГЛЯДИ
Дмитро ДИМИДЮК. Рецензія (на книгу Шевченко-Савчинська Л. Давня література: з полону стереотипів / Людмила Шевченко-Савчинська, Констянтин Балашов. – К., 2012. – 132 с.)

Дізнатися більше та завантажити журнал можна за посиланням.